ABC yoga (Anti Burnout Concept™) is erop gericht het lichaam als het ware opnieuw op te starten door opgebouwde spanning los te maken en los te laten. Een reeks van eenvoudige oefeningen leidt tot een bijzondere ervaring, die helpt om de mentale en fysieke balans te herstellen.

Na afloop van deze les heb je nieuwe inzichten verkregen én een ontspannen lichaam.

Wat is stress?

Stress is een staat van paraatheid waar het lichaam zich in bevindt, op het moment dat er gevaar dreigt. Stress zorgt ervoor dat je alert bent, kunt presteren.Het zorgt ervoor dat je kunt Vechten, Vluchten of Verstijven.
De drie V-respons genoemd.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een ‘shut-down’ van jouw lichaam, het gevolg van langdurige stressklachten. Lichamelijke en psychische klachten die toenemen en waaraan vaak te weinig aandacht is besteed. Lichamelijk zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, extreme vermoeidheid en duizeligheid. Onder psychisch vallen angstklachten, slechte concentratie, vergeetachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen en prikkelbaarheid.

Een burn-out is vaak werk gerelateerd, maar dit hoeft niet. De spanning kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan constant te hoge werkdruk, problemen op het werk, overmatig sporten, financiële zorgen of spanning in het gezin.

Wat doet het met je lichaam?
Stress zorgt ervoor dat:

  • je hartslag verhoogt;
  • bloeddruk stijgt;
  • je lichaam adrenaline en het stresshormoon cortisol aanmaakt;
  • bloed naar spieren gaat, waardoor het spijsverteringssysteem vertraagt
    (je bloed stroomt immers naar je spieren wanneer de drie V-respons – vechten, vluchten,
    verstijven – wordt geactiveerd).

Reactie van het lichaam om… te overleven.
Eigenlijk zou je een burn-out ook als een positief iets kunnen zien: het lichaam zorgt ervoor dat je even he-le-maal niets meer kunt doen! Stress kan levensbedreigend worden, een burn-out is dan het laatste mechanisme van het lichaam om je te doen stoppen.

Ontdoe je met behulp van ABC Yoga op een natuurlijke manier van dagelijkse en chronische stress.
ABC-Yoga wordt elke laatste zaterdag van de maand gegeven tijdens de Zen-op-Zaterdag les van 10:15 -11:15 uur.
Check maandelijks het lesrooster. Rond de feestdagen aan het eind van het jaar kan de Zen-op-Zaterdag les eerder in de feestmaand plaatsvinden.